Curs de rafinament – Mazda CX-5 Skyactive-G 2.5 Revolution Plus AT6

Unii se nasc campioni, hazardul înghesuie în zestrea genetică mai tot ce trebuie pentru a obține un juvaier. Dar o piatră prețioasă trebuie șlefuită pentru a străluci... și asta a făcut Mazda cu noul CX-5. Foto: Mihai Dăscălescu

Noua generație CX-5 este construit pe aceeași platformă, dar evident cu mici evoluții, și nu pot spune că acest detaliu ar fi vreun minus. A doua generație vine la cinci ani de la debutul acestui SUV, poziționat de niponi la granița superioară a zonei compacte, CX-5 face cu ochiul unei categorii generoase de potențiali clienți.

Sunt modele în această zonă care utilizează platforme din 2005. Așadar avem aceeași platformă, aceeași gamă de propulsoare… ce este nou?

Mazda conservă rețeta de a oferi un SUV la limita superioară a zonei compacte, astfel face cu ochiul unor potențiali clienți din clasa superioară. Concurență? Păi dacă ar fi să enumerăm toate modele din această zonă, am epuiza spațiul dedicat acestui test. Apropo, și noul Duster tot în clasa SUV-urilor compacte a fost inclus acum.

Ce ne place…

Păi cam tot! De la design și până la modul în care te simți în mașină.

Pornind de la exterior care epatează acum cu o nouă declinare a limbajului KODO. Un design extrem de elegant și elaborat care extrage SUV-ul nipon dintr-un peisaj care pe alocuri apelează la strident pentru a atrage atenția.

În ultima vreme tot mă surprind afirmând că fiecare nou model Mazda lansat este echivalent cu apogeul limbajului KODO. Am spus asta la MX-5, la CX-3… acum la noul CX-5. Dar gata, m-am lecuit. CX-5 este o mașină extrem de frumoasă, un detaliu care o va face să decoleze din showroom-uri extrem de repede. Poate singurul element ”ciudat” l-aș identifica în sigla care plutește în mijlocul grilei față și care ascunde în spate radarul sistemelor de asistență. Un design care atrage atenția și unui copil de 6 ani, cu alte cuvinte are acel ceva care să facă subconștientul să vibreze.

Am fost și voi fi fan al interioarelor sobre, a celor care nu sunt sorcovă de luminițe, care nu te atacă cu mii de butoane. Dar interiorul de la prima generație CX-5 era prea sobru, parcă intrai în vestiarul celor de la All Blacks. Și în ciuda unor materiale corecte, nu prea era vorba de multă emoție, lucru care contrasta puternic cu designul exterior. Aici niponii și-au făcut temele exemplar. Tema a rămas în linii mari aceeași, senzația de deja—vu persistă, dar odată urcat la bordul lui CX-5 mesajul este atât de diferit. O ambianță premium, cu materiale pe măsură, un interior la fel de spațios… și extrem de bine izolat fonic. Poate doar în Mercedes-Benz S Class am regăsit aceeași izolare fonică, este suficient să vorbești în șoaptă la 120 km/h pe autostradă pentru a avea o conversație la bordul SUV-ului nipon. În funcție de nivelul de echipare, CX-5 poate fi dotat și cu head-up display cu reflexie pe parbriz, versiunea testată avea unul cu reflexie pe un gemuleț care refuză totuși să se ascundă când închizi sistemul.

Până acum am interacționat cu motorizarea de 2 litri benzină și 165 CP și cea de 2.2 litri diesel de 150 CP, în țară m-am întâlnit cu versiunea diesel de 175 CP. Acum a venit rândul versiunii Skyactiv-G 2.5 de 194 CP.

Noua generație CX-5 are enorm de mult șarm, are o putere de seducție periculoasă, dacă pășiți într-un showroom riscați să lăsați câteva semnături pe hârtii. Pentru moment, o cilindree de 2.5 litri continuă să fie ușor inabordabilă, datorită taxelor. Dar să așteptăm noua formulă de calcul, și poate un 2.488 cmc nu va mai fi atât de ”prețios”. Și spun asta pentru că acest motor aduce mult șarm mașinii. Am ”degustat” acest propulsor și sub capota unei Mazda6. Probabil de acolo am rămas cu o sensibilitate vis-a-vis de el. Livrează 194 CP la 6.000 rpm și 258 Nm la 4.000 rpm. O cutie automată cu 6 rapoarte trimite resursele la sistemul de tracțiune integrală permanentă. CX-5 nu este un SUV care îi vizează pe cei care vor off-road. Sistemul de tracțiune integrală este ”sigilat”, nu îi permite celui de la volan să intervină nici pentru o eventuală blocare a unui diferențial central pentru repartizarea egală a puterii între punți. Cu acest propulsor, CX-5 nu se vrea un SUV cu parfum sportiv, se vrea un SUV care să îți ofere o călătorie cât mai relaxată și liniștită. Un propulsor suficient de viril pentru nevoile unui șofer obișnuit, unul rafinat auditiv, cu o livrare lineară a puterii. Cu alte cuvinte o experiență puțin altfel decât ce ne-a obișnuit downsizing-ul cu ale sale propulsoare subunitare, pe alocuri. Nici un consum mediu de 10 litri, în condiții de iarnă, nu l-am găsit mare și deranjant.

Ce am rafina

Poate răspunsul cutiei, pe alocuri parcă nu este atât de rapidă pentru 2018. Am dori să putem închide head-up display-ul. Poate fi oprit afișajul, dar nu poate fi rabatat geamul acestuia. Chiar dacă iubim motorul, asocierea unui consum mai mare cu un rezervor de 58 litri… nu vă poate califica pentru o autonomie mare. Și poate un portbagaj ceva mai mare, măcar 500 litri.

Fișă tehnică – Mazda CX-5 Skyactive-G 2.5 Revolution Plus AT6 

Motor – aspirat, L4, 2.488 cmc, 194 CP@6.000 rpm, 258 Nm@4.000 rpm. / Transmisie – cutie automată 6 trepte, tracțiune integrală permanentă / Performanțe – 195 km/h v. max, 0-100 km/h în 9,2 secunde / Portbagaj – plus 477 litri / Rezervor – 58 litri / Dimensiuni – L/l/h (mm) 4.550/ 1.840/ 1.675, ampatament – 2.700 / Consum mediu declarat – 7,1 litri/ 100 km / Consum în test – 10,2 litri/ 100 km / Preț model testat – 34.190 euro

Leave a Reply

Close Menu